Mamamini Goededoelenfonds 2019

In 2019 werd 50.000 euro uitgekeerd aan 25 goede doelen.


De Fondsuitreiking was dit jaar niet in mei, maar in juni. Omdat Mamamini dit jaar 30 jaar bestaat wouden we er een éxtra feestelijke gebeurtenis van maken en dat kostte iets meer tijd. Maar woensdag 12 juni was het dan eindelijk zo ver… de Fondsuitreiking 2019.

Wat er aan vooraf ging...

Elk jaar kan er van november tot en met januari een aanvraag gedaan worden bij het Goededoelenfonds. Begin januari waren er nog maar 10 aanvragen binnen. Veel te weinig, want we weten zeker dat er meer maatschappelijke organisaties zijn die een leuk project hebben waar ze nog financiering voor zoeken. Na heel wat media-aandacht stroomden de aanvragen binnen, er werd gebeld en uiteindelijk kregen we genoeg aanvragen binnen. Onze veronderstelling dat er wel meer dan 10 organisaties waren die geld konden gebruiken klopte.

De Fondscommissie vergadert

Nadat de aanvragen beoordeeld waren op de criteria in het reglement had de Fondscommissie, bestaande uit medewerkers van Mamamini, de zware taak om te bepalen welke organisaties een bijdrage zouden gaan krijgen. Er zijn 82 aanvragen naar de Fondscommissie gegaan. Deze hebben zij allemaal grondig doorgelezen en hun keuzes gemaakt. In totaal is de Fondscommissie 2 keer bij elkaar geweest om tot een lijst met organisaties en bedragen te komen. Tijdens de eerste vergadering zijn de organisaties gekozen door middel van het geven van punten. De organisatie die iemand het meest aanspreekt krijgt 12 punten, die daarna 10 punten etc. (ja, we werken met de “Songfestivalmethode”). Zo kregen we een ranglijst van organisaties. Tijdens de tweede vergadering zijn de bedragen bepaald die de organisaties zouden gaan krijgen. Zo kwamen we op een lijst van 25 organisaties waaronder we de 50.000 zouden gaan verdelen.

Fondscommissie 2019 | Foto: Jeroen van Kooten
Fondscommissie 2019 | Foto: Jeroen van Kooten

Voorbereidingen

In de weken voor de Fondsuitreiking is er door iedereen heel wat werk verzet. Dat de uitreiking dit jaar extra feestelijk moest worden was al snel duidelijk, maar dan moet de invulling nog bepaald worden. Uiteindelijk hebben we besloten dat The Amazing Stroopwafels zouden komen optreden en dat Henk de Haan de presentatie weer zou doen. Na een paar weken van heel hard doorwerken was het dan zo ver… het werd woensdag 12 juni…

De uitreiking

Al vroeg was iedereen in touw om de winkel klaar te maken (die bank moet hier, nee, iets meer naar links, of toch iets meer naar rechts?) en de laatste voorbereidingen te treffen.

Om half 4 was het tijd om de eerste gasten te ontvangen. Inmiddels was het gaan regenen en kwam iedereen met natte jassen en paraplu’s aan. We hadden niet gerekend op regen en dus geen kapstokken geregeld. Gelukkig hebben we die altijd wel in de winkel staan, dus dat probleem was snel opgelost.

Om kwart voor 4 begonnen The Amazing Stroopwafels met spelen en zat de sfeer er gelijk goed in. Tegen 4 uur begon de daadwerkelijke uitreiking en heette Lianne Stoltenborg, Strategisch Manager bij Mamamini, iedereen welkom. Ook werd bestuurder Joop nog even in het zonnetje gezet. Daarna was het aan Henk de Haan om de cheques uit te reiken. Het was weer prachtig om de verhalen van de organisaties te horen en te zien hoe blij ze waren met de cheques. Wat zijn er in Groningen toch prachtige initiatieven en wat werken we met z’n allen toch hard om de maatschappij een beetje mooier te maken! Het uitreiken van de cheques werd afgewisseld met muziek van The Amazing Stroopwafels, zodat iedereen tussendoor even een hapje en drankje kon pakken en even met elkaar kon praten.

Ondertussen was de winkel gewoon open en konden we gelijk geld ophalen voor het Mamamini Fonds van 2020, want met het verkopen van tweedehands spullen vullen we het Fonds elk jaar.

Rond kwart voor 6 hadden alle organisaties hun cheque en was de 50.000 euro uitgedeeld. The Amazing Stroopwafels speelden nog een paar nummers, waaronder hun grote hit “Ik ga naar Frankrijk”. En zo kwam er langzaam een einde aan een zeer geslaagde dag!

Alle organisaties met hun cheque | Foto: Jeroen van Kooten
Alle organisaties met hun cheque | Foto: Jeroen van Kooten

Bedankt!

Via deze weg willen wij iedereen bedanken die het heeft mogelijk gemaakt dat Mamamini weer een heel mooi bedrag kon weggeven aan 25 goede doelen.

Als eerste de medewerkers (vrijwilligers en dienstverbanders) van Mamamini. Zonder hun inzet zou Mamamini niet kunnen bestaan. Zij zorgen er dagelijks voor dat de winkels gevuld zijn, dat de klanten kunnen afrekenen en dat de spullen bij onze donateurs opgehaald worden of bij de klanten bezorgd worden.

Ten tweede natuurlijk de donateurs. Mamamini is volledig afhankelijk van de spullen die binnengebracht worden. We zijn dan ook heel blij dat elke dag heel veel mensen er voor kiezen om hun spullen aan Mamamini te doneren.

Ten derde de klanten; je kunt de winkels wel vullen en de spullen mooi uitstallen, maar als niemand de spullen wil kopen, dan kunnen wij het Mamamini Fonds niet vullen.

Tenslotte willen we de organisaties bedanken die aanwezig waren bij de Fondsuitreiking. Samen hebben we er een mooi feestje van gemaakt en we zijn blij dat we jullie hebben kunnen ondersteunen.


Sfeerimpressie van de Fondsuitreiking 2019

Fotograaf: Jeroen van Kooten


De aftermovie

Camera: Wijnand Klein


De cheques van 2019